Reisverslag

Reisverslag IJsland

“With this souvenir of Iceland it is intended to fulfill two basic desires. The first: to give to him who has visited Iceland, and who has traveled about the country to a greater or lesser extent, something which will serve to enliven recollection of scenes visited; to arouse the warm glow of a host of pleasant reminiscences. The second: to introduce to him who has never visited this northern island, but, who like millions of his brethren travels across the mountains, the oceans and the deserts to the far flung corners of the earth; who in his daydreams of yearning makes and remakes his annual trek, a bit of that which he will see when at long last his dreams come true.”

Bovenstaande tekst is het eerste deel van de introductie uit het tweedehands boek dat ik in Reykjavik op de kop tik. Het is mijn laatste dag in IJsland en ik neem als herinnering altijd wat mee voor in mijn huis. Deze keer is het een oud fotoboek met zwartwit foto’s van alle prachtige plekken die ik heb bezocht in IJsland.

IJsland is een land wat ik vanwege de prachtige natuur altijd al eens wilde bezoeken. Met fotografie als hobby is het dé plek om te fotograferen. Het was voor het eerst dat ik een reis van twee weken voor mezelf volledig in het teken van fotografie zette. Van tevoren had ik bepaald welke mooie plaatsen ik zeker wilde zien, had ik mijn accommodaties vastgelegd, muziek voor in de auto verzameld en mijn camera een goede schoonmaakbeurt gegeven.

Het doel van mijn reisverslag is om een aantal tips mee te geven aan de fotograferende reiziger in IJsland, maar die zijn denk ik toepasbaar voor elke willekeurige reis. Ik neem jullie graag mee op avontuur.

Door aardig wat research vooraf kon ik me tijdens mijn vakantie echt focussen op het fotograferen. Mijn valkuil is dat ik het liefs álles doe; zo ook met het bezoeken van de mooie plaatsen in IJsland. Ik had van tevoren mijn must sees bepaald en de rest zou mooi zijn als het me ook zou lukken.

Op avontuur

Mijn reis begon op 15 april ’17 in het zuidwesten van IJsland op het schiereiland Reykjanes. Ik heb de kustweg afgereden en kwam direct langs allerlei prachtige natuur, waaronder het ‘natuurlijke zwembad’ Brimketill en de kliffen van Krisuvikurbjarg. Les 1 was direct een goede; trek je wandelschoenen aan op het moment dat je gaat wandelen. Ik deed dit op mijn andere schoenen wat resulteerde in een enorme blaar. Gelukkig is er zoveel moois te zien dat zo’n blaar er op een gegeven moment ook niet meer toe doet.

Ik heb alles zelf gereden en ik had een kleine auto gehuurd. De meeste wegen in IJsland zijn inmiddels wel van asfalt voorzien. Waar ik geen rekening mee had gehouden waren de wegen die leidden naar de door mij uitgezochte fotolocaties: deze waren vaak nog onverhard en flink hobbelig. Achteraf zou ik toch voor die 4WD zijn gegaan. Al is het maar om met een gerust(er) hart over deze wegen heen te rijden. Ik kreeg wat problemen met mijn auto (lees: banden die leegliepen) wat er uiteindelijk voor zorgde dat ik een vervangend auto kreeg en twee derde van mijn reis toch in een 4WD heb gereden. Dit heeft mijn plezier in het rondrijden in IJsland aanzienlijk verhoogd.

De volgende paar dagen reed ik rond in het deel wat ook wel de ‘Golden Circle’ wordt genoemd. Als fotograferend persoon ga ik sowieso vroeger op pad voor het mooie(re) licht maar ook om de massa’s mensen voor te zijn. Zo ook bij de waterval Öxarárfoss. Ik stond daar in mijn eentje op het platform foto’s te maken. Toen ik weer terugliep, liepen er letterlijk honderden mensen rond. Ik was blij dat ik naar mijn auto kon, op naar de volgende mooie plaats. Het loont gewoon om je wekker vroeg te zetten, ook al voelt het op het moment dat ‘ie afgaat soms anders.

Het zuidelijke stuk van IJsland heb ik als het meest toeristisch ervaren; van Reykjavik tot aan Höfn. Op zich ook niet heel raar als je bekijkt wat voor prachtigs er allemaal te zien valt: waterval Gullfoss, waterval Seljalandsfoss, het neergestorte vliegtuig bij Vik, de zwarte stranden, de gletsjers bij Skaftafell en de ijsmeren Fjallsárlón en Jökulsárlón.

IJslands weer

De manier waarop ik mijn foto’s maak wordt natuurlijk ook bepaald door het weer. En het weer in IJsland kan er wat van. Ik heb strakblauwe luchten gezien, ben door een storm gereden, windkracht gevoeld die ik vanuit Nederland niet ken en heb tot m’n enkels in de sneeuw gestaan. Ik bepaal per weerbeeld of ik de lucht wel of niet op de foto wil hebben en heb ook veelvuldig gebruik gemaakt van mijn polarisatiefilter.

Ook kreeg mijn camera het zwaar te verduren. Als het waait, waait het hard. In het meest zuidelijke punt van IJsland bevindt zich Stokksnes met de kenmerkende berg Vestrahorn. Online is er veel geschreven over een eigenaar van het stuk land die mensen achternazit omdat ze geld moeten betalen. Ik was expres naar een geldautomaat gegaan om daar te pinnen zodat ik deze beste man ook kon betalen mocht hij me achterna komen. Uiteindelijk bleken deze verhalen allemaal mee te vallen en is het zelfs mogelijk om bij de camping daar een digitaal kaartje te kopen om door de recent geplaatste slagboom te rijden.

Terug naar mijn camera: ik was door het autoverhuurbedrijf al gewezen op mogelijke zandstormen in de buurt van Vik (en dus ook Stokksnes). Uiteindelijk heb ik de Vestrahorn met zonsondergang vastgelegd en wel op de volgende manier: met mijn zonnebril op om mijn ogen te beschermen tegen het zand en de regenhoes om mijn camera heen om die te beschermen tegen het zand. Ik maak bijna elke avond mijn cameraspullen schoon op reis en de zandkorrels bleven die avond uit mijn spullen komen. Prima op het moment dat dit één avond gebeurt, maar schoonmaken is dan erg belangrijk.

In het oostelijke en noordelijke deel van IJsland heb ik veel langs de fjorden gereden. Daar kwam mijn polarisatiefilter goed van pas. De lucht en het water waren knalblauw en het heeft dan ook mooie beelden opgeleverd.

Op de bergpas tussen Egilsstaðir en Mývatn was flink wat sneeuw gevallen. Ik checkte ‘s morgens de weg en het weer via twee IJslandse websites. Een aantal keer twijfelde ik om de weg op te gaan (lees: slippery, spots of ice, enorme wind), maar uiteindelijk viel het alle keren mee om te rijden. Ik reed inmiddels ook in die 4WD en dat gaf me een veilig gevoel.

Ik heb alles gereden met Google maps als navigatie, wat prima ging. Ik had de kaart van IJsland gedownload en mijn locaties gemarkeerd. Daarnaast heb ik voor enkele locaties uiteindelijk gebruik gemaakt van de app Já.is. Dit zijn lokale IJslandse kaarten waar je kunt zoeken op de naam van de (foto)locaties die je wil bezoeken.

Invloed van de seizoenen

Mývatn is een prachtig gebied waar ik twee nachten ben geweest. Daar ben ik de berg Vindbelgur opgeklommen om van de zonsondergang te genieten en deze vast te leggen. Dit was een van de steilste hikes die ik ooit heb gedaan, maar was het dubbel en dwars waard. Vanuit Mývatn ben ik ook naar de Ásbyrgi canyon gereden. Daar had ik prachtige foto’s van gezien. Het klinkt misschien gek, maar ik realiseerde me daar pas dat dit natuurlijk onder invloed is van de seizoenen. De canyon kan prachtig groen zijn, maar dat was hij dus in april niet.

Eén van de hoogtepunten was voor mij de waterval Goðafoss, wat vertaald de waterval van de goden betekent. Ik was daar vrij vroeg en het sneeuwde. Dit gaf een prachtig landschap in combinatie met het groene water van de waterval. Daar heb ik mijn ND-filter goed kunnen inzetten om de sluitertijd wat langer te krijgen.

In het noorden en noordoosten van IJsland zijn ook de mooiste plekken te zien zoals de dorpjes rondom de fjorden (bv. Ólafsfjörður), de karakteristieke rots Hvítserkur en de vuurtoren Kalfshamarsvik. Bij een van de plekken waar ik overnachtte zou ook een scheepswrak op het strand liggen: in Sauðárkrókur. De volgende les die ik me realiseerde is dat niet alleen seizoenen invloed hebben op mijn foto’s, maar ook eb en vloed. Ik kwam aanrijden en nam snel een foto van het wrak. Ik was van plan om ’s avonds terug te komen en het wrak met zonsondergang te fotograferen met een lange sluitertijd. Toen ik daar aankwam waren helaas slechts de puntjes van het hout zichtbaar…

Een ander mooi deel van IJsland is het schiereiland Snaefellsnes. Hier was ik de laatste twee dagen van mijn reis. Helemaal in het westen bevindt zich het Snæfellsjökull National Park met de gletsjer, grotten en basalt kliffen. Bij het plaatsje Grundarfjörður ligt de beroemde berg Kirkjufell. Ik vermoed de meest gefotografeerde berg van IJsland. Het was een regenachtige dag, maar ’s avonds brak de zon door en dat gaf me de kans om de berg met mooi licht vast te leggen. Dit deed ik samen met 8 andere fotografen. Eigenlijk de enige plek in IJsland waar “we” met zo’n aantal tegelijk waren. Daar stond ik, net als al die andere fotografen, te fotograferen met een ND-filter om mijn sluitertijd langer te krijgen. Zo heb ik nu ook hét plaatje van IJsland in mijn collectie zitten.

Zoals ik al schreef was het de eerste keer dat ik op reis ging om te fotograferen. Ik ben blij met mijn resultaat en ben me er weer wat meer bewust van geworden dat het weer, de seizoenen en het getij van invloed zijn. Ik neem deze lessen in elk geval mee naar mijn volgende fotografische avontuur.

Media

Al mijn foto’s vind je in mijn Iceland gallery. Mijn volledige route heb ik getrackt met de app Polarsteps; die kun je ook op hun website vinden. Ook heb ik een kort filmpje gemaakt van mijn reis.

Mijn tips

  • Groothoekobjectief; omdat al het landschap in IJsland mooi is
  • Polarisatiefilter; om schitteringen uit het water te halen en bij mooie (deels) blauwe luchten
  • Gradual ND filter; voor alle landschappen met water, zoals watervallen en meren
  • Beschermhoes camera; bescherming tegen regen maar zeker ook tegen zand
  • Spullen om je camera mee schoon te blazen/maken
  • 4WD; om op alle mooie plekken te komen

Websites:

Apps:

  • Já.is
  • Polarsteps

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *